فریز کردن تخمک چیست؟

فریز کردن تخمک چیست؟ در خانم ها با افزایش سن از میزان باروری کاسته می شود که امروزه با توجه به این که سن ازدواج و بچه دار شدن بالا رفته، بسیاری از خانم ها به خصوص از 35 سالگی به بعد این نگرانی را دارند که نتوانند بچه دار شوند. خوشبختانه با پیشرفت های صورت گرفته در زمینه علم و تکنولوژی، روش کمک باروری به نام فریز کردن تخمک می تواند به خانم ها کمک کند تا بتوانند قدرت باروری خود را حفظ کنند. در ادامه همراه ما باشید تا به بررسی کامل این روش و نحوه انجام آن بپردازیم.

فریز کردن تخمک

تخمک ها، می توانند سال ها در دمای پایین سالم باقی بمانند و به همین خاطر، این امکان فراهم شده تا بتوان تخمک را از تخمدان استخراج کرد و بعد از منجمد کردن، سال ها نگهداری و در مواقع ضروری از آن استفاده کرد. این تخمک ها زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که فرد نتواند به طور طبیعی بارداری داشته باشد. حتی در برخی موارد، زوجینی که تخمک و تخمدان سالمی دارند و در حال حاضر برنامه ای برای بچه دار شدن ندارند، می توانند این کار را انجام بدهند تا بتوانند در آینده از تخمک سالم خود استفاده کنند و یا حتی آن را اهدا کنند.

تصویر-فریز-کردن-تخمک-دکتر-قرا-محمدی-5648

از جمله کاربردهای تخمک فریز شده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خانم هایی که مبتلا به مشکلات مربوط به تخمدان هستند و یا در پی جراحی های ناموفق، آسیب هایی به تخمدان وارد شده است.
  • افرادی که مبتلا به بیماری هایی مانند لوپوس یا کم خونی داسی شکل هستند و نمی توانند بارداری طبیعی داشته باشند.
  • خانم هایی که بعد از انجام IVF، تمایلی به استفاده از تخمک های اضافی خود ندارند.
  • خانم هایی که تحت شیمی درمانی قرار دارند.

مراحل فریز کردن تخمک

فریز کردن تخمک در مرکز ناباروری انجام می شود و نیاز است که فرد در روز سوم سیکل قاعدگی، آزمایشات هورمونی را انجام بدهد تا سطح هورمون ها، ذخیره تخمدان و وضعیت متابولیسم مورد بررسی قرار بگیرد و هم چنین تعداد فولیکول ها نیز مشخص گردد. این روش شامل مراحل زیر می باشد:

  • تحریک تخمک گذاری

تخمک گذاری در خانم ها توسط هورمون هایی انجام می شود که در پی آن تخمک نابالغ به تخمک بارور تبدیل می شود. از این رو نیاز است که ابتدا هورمون های مصنوعی حاوی FSH یا هورمون های آزاد کننده گنادوتروپین تزریق شوند تا تخمک های بیشتری تولید و بالغ شوند. هم چنین در این مرحله نیاز است که آزمایش خون و سونوگرافی واژن انجام شود تا وضعیت هورمون ها و تعداد و اندازه فولیکول ها بررسی گردد.

  • عمل گرفتن تخمک

در مرحله بعد، تخمک از طریق سونوگرافی واژینال و با استفاده از یک سوزن که از راه واژن وارد تخمدان می شود، گرفته خواهد شد. تخمک بلافاصله بعد از گرفته شدن به آزمایشگاه جنین شناسی منتقل می شود و نکته ای که وجود دارد این است که هر چه تعداد تخمک ها بیشتر باشد، میزان موفقیت فریز کردن نیز بیشتر خواهد بود.

  • انجماد تخمک

تخمک گرفته شده در دمای منفی 196 درجه سانتی گراد نگهداری و منجمد خواهد شد که روند انجماد به دو صورت انجام می شود:

  • آهسته، که ابتدا غلظت پایینی از ماده ضد سرطان استفاده می شود که دمای آن به تدریج کاهش پیدا می کند و متابولیسم تخمک ها به تدریج پایین می آید و بعد از آن، غلظت بیشتری از ماده ضد سرطان تزریق خواهد شد.
  • شیشه سازی، که در این روش از غلظت بالایی از ماده ضد سرطان استفاده می شود و انجماد با سرعت بالایی انجام خواهد شد که در این حالت، جلوی تشکیل بلورهای یخ نیز گرفته خواهد شد.

میزان موفقیت فریز کردن تخمک

میزان موفق آمیز بودن این روش در حدود 30 تا 60 درصد است که البته به مواردی مانند سن انجام روش و هم چنین تعداد تخمک های گرفته شده نیز بستگی دارد. قطعا هر چه خانم ها در سنین پایین تر برای انجام این روش اقدام کنند، شانس موفقیت بیشتری را هم خواهند داشت، چرا که این احتمال وجود دارد که هر چه سن بالا برود، اختلالاتی را در سیکل قاعدگی و آزاد شدن تخمک ها شاهد باشیم.

بیشتر بخوانید:

Leave a Reply

8 − 6 =

https://drgharamohamadi.ir/