انواع بی اختیاری ادراری
انواع بی اختیاری ادراری کدامند؟ بی اختیاری ادرار، نداشتن اختیار در کنترل ادرار از مثانه را میگویند. شدت بی اختیاری ادراری از خروج چند قطره تا تخلیه کامل متفاوت است. دفعات تکرار این مسئله تا چندین بار در روز هم متفاوت است.
ادرار زمانیکه مثانه منقبض میشود و عضله اسفنکتر، نواحی ان و کف لگن که اندام های داخل لگن را محکم نگه میدارد شل میشوند و ادرار از بدن خارج میشود. بی اختیاری ادراری علل های زیادی دارد که اختلال بین عضلات و اعصاب دستگاه ادراری بوجود می آورد.
شایع ترین انواع بی اختیاری ادراری و علت آن
بی اختیاری ادرار استرسی است که از ضعف اسفنکتر مثانه و کف لگن است و زمانیکه کارهایی مانند عطسه، خندیدن، سرفه کردن، پریدن، بلندشدن، و… را انجام دهید بیشتر میشود و زمانیکه این فشار بیشتر میشود بدون اینکه نیاز به ادرار کردن داشته باشید چند قطره تا مقدار زیادی نشت ادرار پیدا میکنید.
نارسایی عملکرد دریچه خروج ادرار علت هایی دارند که عبارتند از:
جراحی لگن، تصادفات، کش امدگی کف لگن پس از بارداری، تغییرات هورمونی در یائسگی، ضعف بافت همبند در زنان، آسیب دیدگی و جراحی لگن است.
بی اختیاری فوریتی: بی اختیاری فوریتی در صورتیکه هنوز مثانه شما پر نشده باشد به طور ناگهانی احتیاج شدید به ادرار کردن پیدا میکنید و در این جا عضله مثانه بی اختیار منقبض میشود.
بی اختیاری فوریتی خود به دو دسته تقسیم می شود به نام های بی اختیاری ادراری حسی و بی اختیاری ادراری حرکتی
بی اختیاری ادراری حسی زمانی اتفاق می افتد که گیرنده های حسی پیام های غلطی به مغز جهت پرشدن مثانه میفرستند و بی اختیار و غیرارادی مثانه منقبض میشود و باعث ادرار بی اختیار فرد میشود و بی اختیاری ادراری حسی بر اثر عواملی مانند عفونت مزمن مثانه، سنگ مثانه، تنگی میزراه بوجود می آید.
در بی اختیاری ادراری محرک فوریتی سیگنال بین مغز و مثانه مهار نمی شوند و عضلات بصورت غیرقابل کنترل منقبض میشوند و با کوچکترین فشاری نیاز شدید به ادرار پیدا میکنید و علت این مسئله اختلالات عصب شناختی مانند سکته مغزی، ام اس، ضربه مغزی، تحریک عصب یا اسیب عصب بعد از جراحی است.بی اختیاری ترکیبی: کسانی که بی اختیاری ترکیبی دارند علائم بی اختیاری استرسی و فوریتی را دارند و فشارهایی که براثر خنده، عطسه کردن ، سرفه کردن و… باعث دفع غیر ارادی ادرار میشود در حالیکه بیمار در همان زمان نیاز شدید به دفع ادرار هم دارد.
بی اختیاری سرریزشده: بی اختیاری سرریزشده زمانی اتفاق می افتد که به دلیل انسداد یا ضایعه عصبی کاملا تخلیه نمی شود که در این حالت چکه کردن مداوم یا نیاز فوری دائمی به دفع ادرار خواهید داشت.
بی اختیاری رفلکسی: در این نوع بی اختیاری بیمار متوجه پرشدن مثانه نمیشود و بی اختیار و ناخواسته تخلیه میشود.
بی اختیاری رفلکس نخاعی زمانی رخ میدهد که مثانه به صورت رفلکس منقبض میشود اما بیمار نیازی به ادرار پیدا نمی کند به این دلیل که اتصال عصبی بین نخاع و مغز قطع شده است.
عواملی که باعث افزایش خطر بی اختیاری ادراری می شود عبارتند از: اضافه وزن، یبوست، سرفه مزمن، اضطراب، عصبانیت، مصرف بعضی داروها، دیابت، عفونت مجاری ادراری و…
زمانیکه بی اختیاری ادرار پیدا میکنید بهتر است آن را ثبت کنید و یادداشت کنید به چه دلیل بوده یا افزایش پیدا کرده است مثلا آیا زمان عطسه کردن، خندیدن و راه رفتن بوده است یا عوامل دیگر.
پزشک برای تشخیص بی اختیاری ادرار این آزمایش ها را از فرد میگیرد:
آزمایش ادرار برای بررسی کردن عفونت یا خون در ادرار
آزمایش خون برای بررسی عملکرد کلیه و سطح کلسیم و گلوکز در خون
انجام گفتگوی دقیق برای آگاهی از سابقه پزشکی کامل بیمار
معاینه بالینی یا چکاپ کامل
و اگر پزشک بااین آزمایش ها نتواند علت بیماری را تشخیص دهد آزمایش های دیگری انجام میشود مانند:
آزمایش ادرار باقی مانده در مثانه
تست اورودینامیک
سیستوگرافی
سیستوسکوپی
زمانی که نوع و علت بی اختیاری ادرار بیمار مشخص شد میتوانید با روش های مختلف آن را کاهش داد یا آن را کامل درمان کرد.
اگر شما هم دچار بی اختیاری ادرار هستید و از علائم آن رنج می برید دکتر اکرم قرا محمدی متخصص زنان در شهریار می توانند به شما در این زمینه کمک کنند.