درمان نازایی

 

 

بهترین روش درمان نازایی چیست؟ نازایی به زمانی اطلاق می شود که زوجین بعد از دوازده ماه رابطه جنسی محافظت نشده و بدون مصرف قرص های پیشگیری، نتوانسته اند بارور شوند. این بازه زمانی برای خانم های بالای 35 سال، شش ماه در نظر گرفته خواهد شد. برخلاف این که بسیاری بر این باورند که نازایی تنها از سمت زن است، باید بگوییم که علت ناباروری می تواند از سمت مرد نیز باشد و در برخی موارد، نمی توان علت مشخصی برای بروز این اختلال در نظر گرفت. اما چه درمانی برای نازایی وجود دارد؟در این مقاله قصد داریم به روش های درمان نازایی بپردازیم.

 

 

علت نازایی

نازایی در مردان می تواند به دلیل کاهش تعداد یا تحرک اسپرم ها یا غیر طبیعی بودن فرم اسپرم ها باشد و گاها شرایطی از قبیل واریکوسل یا اختلالات انزال بر روی مایع منی تاثیر می گذارد و درجاتی از نازایی اتفاق خواهد افتاد.
در خانم ها نیز اختلالات تخمک گذاری به دلیل ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، مشکلات تیروئیدی، ابتلا به برخی بیماری ها مانند ایدز یا سرطان، شرایطی از قبیل اندومتریوز، جراحی عضلات لگنی یا سابقه درمان نازایی در گذشته می تواند از جمله دلایل بروز نازایی باشد.
از جمله عوامل موثر در بروز نازایی می توان به بالا رفتن سن، مصرف داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی، رادیوتراپی یا ابتلا به برخی بیماری های خاص اشاره کرد.

درمان نازایی

چه درمانی برای نازایی وجود دارد؟

درمان نازایی با توجه به عوامل متعددی از جمله سن زن، مدت زمان ناباروری، اولویت های شخصی و شرایط جسمانی و سلامتی در نظر گرفته می شود و معمولا شامل مصرف دارو، روش های جراحی و لقاح مصنوعی از جمله IUI و IVF زیر می باشد:
• مصرف دارو
داروهایی که در درمان ناباروری مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از:
 کلومیفن. این دارو روند تخمک گذاری را در افرادی که به دلیل ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یا دیگر اختلالات، سیکل نامنظمی دارند و یا تخمک گذاری انجام نمی شود، نظم می بخشد و باعث می شود FSH و LH بیشتری از غده هیپوفیز آزاد شود.
 تاموکسیفن. داروی جایگزین کلومیفن که در صورت بروز مشکلات تخمک گذاری تجویز می شود.
 متفورمین. عمدتا برای خانم های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و زمانی که مصرف کلومیفن موثر واقع نشده است، تجویز می شود.
توجه داشته باشید که برخی از این داروها می توانند با عوارضی مانند تهوع، استفراغ و یا سردرد همراه باشند. توصیه می شود حتما در این خصوص با پزشک مشورت کنید.

• روش های جراحی
 جراحی لوله های فالوپ. در صورت آسیب دیدگی و یا انسداد لوله های فالوپ، نیاز به جراحی ترمیمی است تا به رفع انسداد لوله ها و تسهیل عبور تخمک ها از لوله های فالوپ کمک شود.
 جراحی لاپاراسکوپی. جراحی لاپاراسکوپی اغلب به منظور درمان اندومتریوز تجویز می شود که در این روش، میکروسکوپ انعطاف پذیری به نام لاپاراسکوپ، از طریق برش کوچک ایجاد شده بر روی شکم وارد می شود و پزشک، قادر به برداشت بافت اسکار خواهد بود که در نهایت، شاهد تسکین درد و بهبود وضعیت نازایی خواهیم بود.
• لقاح مصنوعی
 لقاح داخل رحمی (IUI). لقاح داخل رحمی، زمان تخمک گذاری انجام می شود تا با درصد موفقیت بیشتری همراه باشد. جهت انجام این روش، کاتتر از طریق دهانه رحم وارد رحم می شود تا اسپرم مستقیما داخل رحم قرار بگیرد. توجه داشته باشید، اسپرم ها شست و شو داده می شوند و بهترین نمونه ها برای لقاح، انتخاب خواهند شد. ممکن است نیاز باشد، دوز پایینی از هورمون تحریک کننده تخمدان به خانم داده شود.
IUI عمدتا زمانی انجام می شود که تعداد اسپرم ها کم است، حرکت اسپرم ها کاهش یافته است و یا علت نازایی مشخص نیست.
 لقاح خارج رحمی (IVF). در لقاح خارج رحمی، اسپرم در ظرف آزمایشگاهی با تخمک های نابارور قرار داده می شود تا باروری اتفاق بیفتد. تخمک بارور که رویان نام دارد، داخل رحم کاشته می شود تا به رشد خود ادامه دهد. معمولا دو هفته بعد، تست بارداری باید انجام شود تا اطمینان حاصل گردد که آیا درمان موثر بوده است یا خیر.

Leave a Reply

14 + هجده =

https://drgharamohamadi.ir/