حاملگی خارج رحمی

حاملگی خارج رحمی چه علائمی دارد؟ بارداری با بارور شدن تخمک آغاز می شود که در حالت طبیعی، تخمک بارور به غشای مخاطی رحم می چسبد. اما حاملگی خارج رحم زمانی اتفاق می افتد که تخمک بارور خارج از حفره رحمی و اغلب در لوله های فالوپ که تخمک ها را از تخمدان به رحم می رسانند، کاشته می شود و رشد می کند. گاهی ممکن است این نوع بارداری در دیگر قسمت های بدن مانند تخمدان، حفره شکمی یا قسمت انتهایی رحم (دهانه رحم) نیز اتفاق بیفتد.
حاملگی خارح رحمی همانند یک بارداری طبیعی نیست و تخمک بارور نمی تواند زنده بماند و در صورتی که درمان نشود، می تواند منجر به خونریزی خطرناکی شود. در ادامه به بررسی علائم، علل و درمان حاملگی خارج رحم خواهیم پرداخت.

علائم حاملگی خارج رحم

حاملگی خارج رحم ممکن است در ابتدا با هیچ گونه علامت و نشانه ای همراه نباشد، با این حال برخی خانم ها، علائم اولیه عادی مانند قطع سیکل قاعدگی، سفت شدن سینه ها یا تهوع خواهند داشت و در صورتی که تست بارداری داده شود، جواب مثبت خواهد بود. زمانی که تخمک بارور در جای نامناسب کاشته شود، علائم ظاهر می شود.

حاملگی خارج رحمی

علائم هشدار دهنده حاملگی خارج رحمی

خونریز واژنی و دردهای لگنی از علائم اولیه و هشدار دهنده حاملگی خارج رحم هستند. در صورتی که خون از لوله های فالوپ تراوش کند، علائمی مانند شانه درد یا نیاز فوری به دفع مدفوع احساس خواهد شد. علائم در این مرحله با توجه به محل تجمع خون و درگیری اعصاب ظاهر می شوند.

علائم اورژانسی حاملگی خارج رحم

در صورتی که تخمک بارور داخل لوله های فالوپ رشد کند، منجر به شکستگی لوله می شود و خونریزی شدیدی داخل شکم اتفاق خواهد افتاد که با علائم تهدید کننده ای مانند غش و شوک همراه می باشد.
توصیه می شود در صورت بارداری و مشاهده علائمی از قبیل دردهای شدید شکمی و لگنی همراه با خونریزی از واژن، غش و شانه درد حتما به پزشک مراجعه کنید.

علت حاملگی خارج رحم چیست؟

حاملگی لوله ای که شایع ترین نوع حاملگی خارج رحم است، زمانی اتفاق می افتد که تخمک بارور به دلیل آسیب دیدگی لوله فالوپ در پی التهاب یا تغییر شکل، در مسیر رسیدن به رحم گیر می افتد که تغییرات هورمونی و رشد غیر طبیعی تخمک بارور نیز می توانند دخیل باشند.

از جمله عوامل موثر در حاملگی خارج رحمی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• سابقه بارداری خارج رحمی در گذشته
• التهاب یا عفونت از جمله عفونت های مقاربتی مانند گنوره آ و کلامیدیا
• درمان های باروری مانند IVF
• انجام جراحی در لوله ها که ممکن است با انسداد یا آسیب لوله های فالوپ همراه باشد
• روش های کنترل بارداری مانند IUD

درمان حاملگی خارج رحمی

تخمک بارور نمی تواند در جایی به غیر از رحم، زنده بماند و رشد کند، به همین خاطر جهت پیشگیری از بروز عوارض، بافت باید از طریق دارو، جراحی لاپاراسکوپی یا جراحی شکمی برداشته شود که در ادامه به بررسی هر یک از روش های درمانی خواهیم پرداخت.
• مصرف دارو
حاملگی خارج رحمی اولیه همراه با خونریزی خفیف، با مصرف داروی متوترکسات درمان و کنترل می شود، که این دارو جلوی رشد سلول تشکیل شده را می گیرد. این دارو به صورت تزریقی تجویز می شود و بسیار مهم است که حتما این نوع بارداری تشخیص داده شده باشد. بعد از تزریق، تست HCG به منظور تعیین اثربخشی درمان انجام می شود و در صورت لزوم، داروهای بیشتری در نظر گرفته خواهد شد.
• جراحی لاپاراسکوپی
سالینژکتومی و سالپنگوستومی، دو جراحی لاپاراسکوپی هستند که جهت درمان بارداری خارج رحمی انجام می شوند. در این دو روش، برش کوچکی بر روی شکم نزدیک ناف زده می شود، سپس لاپاراسکوپ به همراه دوربین متصل به آن وارده شکم می شود تا امکان مشاهده داخل لوله فراهم گردد. در روش سالپنگوستومی، بارداری خارج رحمی برداشته می شود و لوله خود به خود بهبود می یابد. در سالینژکتومی، هر دو بارداری خارج رحمی و لوله برداشته خواهند شد.
بسته به روشی که انجام می شود، ممکن است درجاتی از خونریزی یا آسیب لوله های فالوپ اتفاق بیفتد.
• جراحی اورژانسی
در صورتی که حاملگی خارج رحمی با خونریزی شدید همراه باشد، جراحی اورژانسی انجام می شود به این صورت که جراحی لاپاراسکوپی یا از طریق ایجاد برش بر روی شکم انجام می شود که لوله های فالوپ برداشته نمی شوند، اما در صورتی که لوله پاره شده باشد، باید برداشته شود.

Leave a Reply

11 + 4 =

https://drgharamohamadi.ir/