یائسگی زودرس
یائسگی زودرس در چه مواردی ایجاد می شود؟ یائسگی بخشی از زندگی زنان است که معمولاً در 50 سالگی رخ می دهد. ولی بعضی از زنان به دلیل عواملی مانند شیمی درمانی یا جراحی برداشتن تخمدان زودتر از موعد یائسه می شوند.زمانی زنان یائسه میشوند که قاعدگی پایان می یابد. یائسگی فرآیند افزایش سن زنان است و فرد دیگر نمی تواند باردار شود. سن یائسگی در زنان معمولاً دهه ی 50 سالگی است.زمانی اتفاق می افتد که تخمک زن تمام شده و دیگر تخمک گذاری نمیکند و دیگر پریود نمی شوند و در نتیجه بچه دار هم نخواهند شد. یائسگی از سن ۴۹ سال به بالا شروع میشود
زنانی که بمدت یکسال پریود نشوند یائسه محسوب میشوند.یائسگی با یک سری تغییرات جسمی و روحی همراه است.
علائمی که در یائسگی بوجود می آید:
گرگرفتگی، تپش قلب، تعریق، اضطراب و بی خوابی است که در اوایل یائسه شدن این علائم شدت دارد ولی به مرور بهبود پیدا میکند.
یائسگی به سه مرحله تقسیم می شود:
مرحله پیش از یائسگی: در این مرحله، تخمدان ها، استروژن کمتری می سازند و بدن را برای یائسگی آماده می کنند. زمانیکه یائسگی شروع میشود و این مرحله متوقف می شود. علائم یائسگی در طول این دوره کم کم شروع میشوند و علائم در شدیدترین حالت خود قرار دارند و این مسئله خیلی ازاردهنده است.
مرحلهی یائسگی: در این دوره، قاعدگی متوقف می شود و فرد دیگر عادت ماهانه نمیشود. تخمدان ها دیگر تخمک آزاد نمی کنند و استروژن نمی سازند. اگر زنی 12 ماه پشت سر هم قاعده نشود، وارد مرحله ی یائسگی می شود.
مرحلهی پس از یائسگی: نشانه های یائسگی مانند گرگرفتگی در این مرحله کمتر می شود، اما در بعضی زنان تا سالیان ادامه پیدا میکند.
یائسگی زودرس دوره ای است که زن در زیر 40 سالگی، یائسه میشود. دو نوع یائسگی زود هنگام وجود دارد، یائسگی زود هنگام اولیه و یائسگی زود هنگام ثانویه؛در هر دو نوع یائسگی، زن دیگر نمی تواند باردار شود.
در یائسگی زود هنگام به دلیل برداشتن تخمدان ها یا آسیب ناشی از بیماری یا بعضی درمان ها، تخمدان ها عملکرد طبیعی خود را از دست میدهند. . یائسگی زود هنگام ثانویه، اغلب بخاطر مشکلات هورمونی است.
چه عواملی باعث یائسگی زود هنگام میشوند؟
سابقه ی خانوادگی: زنانی که سابقه یائسگی خانوادگی دارند احتمال بیشتری دارد که در معرض یائسگی زود هنگام قرار بگیرند.
سیگار کشیدن: زنانی که سیگارمیکشند دو سال زودتر از زنان غیر سیگاری یائسه شوند و علائم یائسگی در زنانی که سیگار میکشند بیشتر است و طول عمر زنان سیگاری مبتلا به یائسگی زود هنگام 2 سال کمتر از زنان غیر سیگاری است.
شیمی درمانی یا پرتودرمانی لگن برای سرطان: شیمی درمانی و پرتو درمانی و… بعضی اوقات به تخمدان آسیب می زند و بخاطر همین قاعدگی به طور موقت یا دائم قطع می شود. امکان دارد بارداری دچار مشکل شود یا امکان باردار شدن را از بین ببرند. تمام زنانی که شیمی درمانی یا پرتو درمانی کرده اند، یائسه نمی شوند. اگر سن زنانی که درمان ها را انجام میدهند، کمتر باشد، کمتر امکان دارد به یائسگی زود هنگام دچار شوند.
جراحی برداشتن تخمدان:برداشتن دو تخمدان در عمل جراحی باعث بروز علائم یائسگی شود. بعد عمل، قاعدگی متوقف شده و هورمون ها به سرعت کاهش می یابد. علائم شدیدی مانند گرگرفتگی و کاهش میل جنسی برای فرد خواهد داشت.
با کاهش استروژن، خشکی واژن بوجودمی آید و کم کم ضخامت رحم کمتر و دهانه ی آن کوتاه تر میشود. علاوه بر از بین رفتن رحم، میل جنسی هم کاهش مییابد و…
زمانی که یائسه میشوید خطر مشکلاتی مانند پوکی استخوان، بیماری های قلبی عروقی، بی اختیاری ادرار، کم شدن ترشحات و افسردگی در خانوم ها افزایش پیدا میکند.
خانوم هایی که بدلیل عمل جراحی، تخمدان های خود را برمیدارند دچار یائسگی زود هنگام میشوند.
علائم یائسگی زودرس عبارتند از:
گرگرفتگی
تعریق شبانه
خشکی واژن
تکرر ادرار
مشکلات خوابیدن
تغییرات عاطفی
خشکی دهان، پوست و چشم
حساس و دردناک شدن سینه ها
قاعدگی نامنظم
بدتر شدن یا ایجاد علائم سندرم پیش از قاعدگی
قاعدگی که از حالت طبیعی سنگین تر یا خفیف تر است
تپش قلب
سردرد
درد مفصلی و عضلانی
تغییر در میل جنسی
اختلال در حافظه
افزایش وزن
ریزش یا نازکی مو
و…
دکتر اکرم قرا محمدی متخصص زنان در شهریار میتوانند در این مشکل، به شما کمک کنند.