علت کیست های تخمدان
علت کیست های تخمدان
علت کیست های تخمدان چیست؟ علائم کیست تخمدان خطرناک چیست؟ به عنوان پنجمین سرطان شایع در میان زنان، دانستن علائم هشدار دهنده مرتبط با سرطان تخمدان کلیدی است. کیست تخمدان یکی از این عوامل خطر است، اما باید به چه مواردی به آن توجه کرد؟ کیست های تخمدان یکی از عوامل خطر هستند و درک ارتباط آن با سرطان تخمدان برای اطمینان از درمان به موقع ضروری است. دکتر اکرم قرا محمدی در ادامه به بررسی علت کیست های تخمدان می پردازند با ما همراه باشید.
کیست تخمدان چیست؟
کیست های تخمدان کیسه هایی پر از مایع هستند که روی تخمدان ها ایجاد می شوند. آنها بسیار شایع هستند و اکثر زنان در طول زندگی خود حداقل یک کیست ایجاد می کنند. در بیشتر موارد، کیست های تخمدان بی ضرر هستند و خود به خود از بین می روند. با این حال، برخی از کیست ها می توانند باعث ناراحتی شوند یا نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشند.
ارتباط بین کیست تخمدان و سرطان تخمدان
در حالی که اکثر کیست های تخمدان خوش خیم هستند، برخی از انواع کیست ها می توانند به تومورهای سرطانی تبدیل شوند. سرطان تخمدان اغلب تا زمانی که به سایر اندامها سرایت نکرده است، شناسایی نمیشود و تشخیص زودهنگام و درمان آن حیاتی است. زنانی که یائسگی را پشت سر گذاشته اند یا سابقه خانوادگی سرطان تخمدان دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان تخمدان هستند.
انواع کیست تخمدان
انواع مختلفی از کیست تخمدان وجود دارد که می توان آنها را به دو دسته تقسیم کرد:
کیست های عملکردی
کیست های پاتولوژیک
کیست های عملکردی
علت کیست های تخمدان چیست؟
شرایطی که باعث ایجاد کیست تخمدان می شود شامل موارد زیر است.
در برخی موارد، کیست تخمدان به دلیل یک بیماری زمینه ای مانند آندومتریوز ایجاد می شود.
اندومتریوز زمانی رخ می دهد که تکه هایی از بافتی که رحم را پوشانده اند (آندومتر) در خارج از رحم در لوله های فالوپ، تخمدان ها، مثانه، روده، واژن یا رکتوم یافت می شوند. گاهی اوقات ممکن است کیست های پر از خون در این بافت ایجاد شود.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) وضعیتی است که باعث می شود تعداد زیادی کیست کوچک و بی ضرر روی تخمدان شما ایجاد شود.
کیست ها فولیکول های کوچک تخمک هستند که تا تخمک گذاری رشد نمی کنند و در اثر تغییر سطح هورمون ایجاد می شوند. تمام این موارد از علت کیست های تخمدان شناخته می شوند.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه آدنومیوز؛ علائم، علل تشخیص و درمان به این لینک بروید.
چه زمانی باید کیست تخمدان را برداشت؟
در بیشتر موارد، کیست تخمدان نیازی به درمان ندارد و خود به خود از بین می رود. با این حال، اگر علائمی مانند درد شکم، نفخ یا تغییر در حرکات روده را تجربه کردید، مراجعه به متخصص و جراح زیبایی زنان، ضروری است. اگر پزشک شما مشکوک باشد که کیست شما ممکن است سرطانی باشد، ممکن است برداشتن کیست و احتمالاً کل تخمدان را توصیه کند.
اگر سابقه خانوادگی سرطان تخمدان یا جهش ژنتیکی دارید، دکتر اکرم قرامحمدی متخصص زنان در شهریار، ممکن است برداشتن تخمدانها را به عنوان یک اقدام پیشگیرانه توصیه کند. این روش که به عنوان اوفورکتومی پیشگیرانه شناخته می شود، می تواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را تا 90 درصد کاهش دهد.
شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با بارداری خارج از رحم به این صفحه مراجعه کنید.
غربالگری سرطان تخمدان
غربالگری سرطان تخمدان می تواند به تشخیص بیماری در مراحل اولیه کمک کند و درمان را موثرتر کند. با این حال، در حال حاضر هیچ آزمایش غربالگری استانداردی برای سرطان تخمدان وجود ندارد و معاینات معمول لگن در تشخیص سرطان تخمدان موثر نیستند. زنانی که در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان تخمدان هستند باید در مورد گزینه های غربالگری خود مانند سونوگرافی ترانس واژینال یا آزمایش خون برای اندازه گیری سطح CA-125 با پزشک خود صحبت کنند.
در حالی که کیست های تخمدان شایع و معمولا بی ضرر هستند، باید از ارتباط بالقوه آنها با سرطان تخمدان آگاه باشیم. اگر علائمی دارید یا سابقه خانوادگی سرطان تخمدان دارید، با پزشک خود در مورد خطر و گزینه های غربالگری صحبت کنید. به یاد داشته باشید که تشخیص زودهنگام کلیدی است، که می تواند در روند سلامتی شما بسیار موثر باشد.