عفونت ادراری زنان
عفونت ادراری زنان، نوعی عفونت است که می تواند هر یک از قسمت های دستگاه ادراری از جمله کلیه ها، مثانه و پیشابراه را درگیر کند و عمدتا در قسمت های انتهایی دستگاه ادراری یعنی مثانه و پیشابراه اتفاق می افتد. عفونت ادراری در زنان بیشتر از مردان شایع است و برای درمان آن عمدتا از آنتی بیوتیک استفاده خواهد شد، اما راه کارهایی وجود دارد که رعایت آن ها می تواند احتمال بروز این قبیل عفونت ها را به حداقل برساند. در ادامه همراه ما باشید تا به بررسی عفونت ادراری زنان بپردازیم.
علائم و نشانه های عفونت ادراری زنان
عفونت ادراری زنان همیشه با علامت و نشانه ای همراه نیست، اما می تواند نشانه های زیر را داشته باشد:
• نیاز شدید و مداوم به دفع ادرار
• احساس سوزش هنگام ادرار کردن
• کدر شدن ادرار
• بد بو شدن ادرار
• درد لگنی
در صورتی که مثانه درگیر شده باشد، با علائمی مانند احساس فشار در لگن، تکرر ادرار همراه با درد و مشاهده خون در ادرار روبرو خواهیم بود. درگیری پیشابراه نیز علائمی مانند سوزش ادرار و ترشح را به همراه خواهد داشت.
علت بروز عفونت ادراری زنان
عفونت ادراری زنان زمانی اتفاق می افتد که باکتری از راه پیشابراه وارد دستگاه ادراری می شود و در مثانه، تکثیر پیدا می کند. گرچه دستگاه تناسلی به گونه ای است که این قبیل میکروب ها را از خود دفع می کند، اما گاهی این سیستم به خوبی عمل نمی کند و با نگه داشتن باکتری در خود، منجر به بروز عفونت در دستگاه ادراری خواهد شد. عفونت ادراری در خانم ها عمدتا مثانه و پیشابراه را درگیر می کند که بررسی علل هر یک خواهیم پرداخت:
• عفونت مثانه (سیستیت): ابن نوع عفونت ادراری توسط باکتری به نام E.Coli ایجاد می شود، باکتری که معمولا در دستگاه گوارش یافت می شود. معمولا خانم ها به دلیل آناتومی دستگاه تناسلی شان، بیشتر در معرض عفونت اداری هستند، به خصوص اگر فاصله پیشابراه تا مقعد کم باشد.
• عفونت پیشابراه: این نوع عفونت زمانی اتفاق می افتد که باکتری موجود در دستگاه، از مقعد به پیشابراه راه پیدا می کند. هم چنین از آن جایی که پیشابراه در خانم ها در نزدیکی واژن قرار دارد، عفونت های مقاربتی مانند هرپس، گنوره آ و کلامیدیا نیز می توانند منجر به بروز عفونت در پیشابراه شوند.
از جمله عوامل موثر در بروز عفونت ادراری زنان می توان به مواردی از قبیل آناتومی دستگاه تناسلی، مصرف قرص های پیشگیری از بارداری و یائسگی اشاره کرد.
آیا راهی برای پیشگیری از بروز عفونت ادراری زنان وجود دارد؟
بله، با رعایت موارد زیر می توان تا حد زیادی از بروز عفونت ادراری زنان پیشگیری کرد:
نوشیدن آب و مایعات و دفع باکتری از طریق ادرار
خالی کردن مثانه بعد از هر بار رابطه جنسی
عدم استفاده از اسپری ها و پودرها یا دوش واژینال
ایجاد تغییر در روش کنترل بارداری
عوارض عفونت ادراری زنان
در صورتی که درمان موثری در نظر گرفته شود، به ندرت پیش می آید که عفونت ادراری منجر به بروز عوارض شود، اما در صورت عدم درمان، شاهد بروز عوارض زیر خواهیم بود:
• عفونت های مکرر، به خصوص در خانم هایی که دو تا سه مرتبه در طول شش ماه و یا چهار مرتبه یا بیشتر در سال، دچار عفونت می شوند
• آسیب های کلیوی در پی بروز عفونت و درگیری کلیه ها
• احتمال زایمان زودرس یا تولد نوزاد با وزن کم در خانم های باردار
درمان عفونت ادراری
مصرف آنتی بیوتیک، اولین درمانی است که برای عفونت ادراری زنان در نظر گرفته می شود و طول دوره درمان و نوع داروها با توجه به شرایط جسمانی و نوع باکتری تعیین خواهد شد. در صورتی که میزان عفونت خفیف باشد، داروهایی مانند سفالکسین تجویز می شود، اما اگر عفونت شدیدتر باشد یا کلیه ها درگیر شده باشند، سیپروفلوکساسین در نظر گرفته خواهد شد. معمولا علائم عفونت های خفیف، چند روز بعد از آغاز درمان برطرف می شوند اما نیاز است مصرف آنتی بیوتیک به مدت یک هفته ادامه پیدا کند، در واقع، دوره درمان باید کامل شود.
در عفونت ادراری مکرر، درمان های زیر در نظر گرفته خواهد شد:
• مصرف آنتی بیوتیک در دوز پایین، ابتدا به مدت شش ماه و گاهی بیشتر
• مصرف یک دوز آنتی بیوتیک بعد از رابطه جنسی (اگر عفونت مربوط به فعالیت جنسی باشد)
• استروژن درمانی واژن، در دوران بعد از یائسگی